Στο εμπόριο θα βρείτε άφθονες λύσεις αυτόματου ποτίσματος. 

Το πιο ασφαλές είναι να επενδύσετε σε ένα καλό σύστημα αυτόματου ποτίσματος το οποίο θα ρυθμίσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σωλήνα ποτίσματος στον οποίο θα προσαρμόσετε «βρυσάκια» σύμφωνα με το πόσες και πού βρίσκονται οι γλάστρες σας. 

Στη συνέχεια με ένα χρονοδιακόπτη που θα βάλετε στη βρύση, θα ρυθμίσετε πότε και για πόση ώρα θα ποτίζονται τα φυτά σας.

Είναι η ασφαλέστερη λύση και ακόμα κι όταν θα επιστρέψετε, το αυτόματο πότισμα μπορεί να διατηρηθεί ώστε να σας ξεκουράσει ή να ποτίζει ώρες που εσείς λείπετε.

Επίσης στο εμπόριο, υπάρχουν ειδικά πλαστικά σακουλάκια με υφασμάτινα «φυτίλια» που μπορούν να ποτίσουν το φυτό σας για περίπου μία εβδομάδα ανάλογα με τον καιρό και το μέγεθος της γλάστρας. 

Γεμίζετε τα σακουλάκια με νερό και τα κρεμάτε με τους ειδικούς γάντζους (που υπάρχουν στη συσκευασία) στο πλάι της κάθε γλάστρας. Βάζετε τη μία άκρη του φυτιλιού μέσα στο νερό και την άλλη στο χώμα της γλάστρας ώστε το φυτίλι να μεταφέρει νερό στο χώμα. 

Παραλλαγές αυτού του συστήματος υπάρχουν πολλές στα καταστήματα, η βασική τους φιλοσοφία όμως είναι η ίδια.

Μαζέψτε τα μεγάλα μπουκάλια των αναψυκτικών. 

Γεμίστε τα με νερό και φυτέψτε τα με το στομιο προς τα κάτω βαθιά στη γλάστρα σας. ( χωρις το πωμα)

Το χώμα θα κλείσει το στόμιο του μπουκαλιού και το νερό θα βγαίνει λίγο λίγο από το μπουκάλι. Όταν τοποθετήσετε το μπουκάλι, ελέγξτε το μετά από λίγο και πάλι. 

Αν δείτε το νερό να κατεβαίνει γρήγορα και με φυσαλίδες αέρα σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμόσει καλά στο χώμα, βγάλτε το και τοποθετήστε το και πάλι από την αρχή. 

Αυτή η λύση είναι μηδενικού μεν κόστους αλλά ανάλογα με τον καιρό και το μέγεθος της γλάστρας, μπορεί να συντηρήσει τα φυτά σας για 10 ημέρες περίπου.

Για να αυξήσετε την υγρασία στο μπαλκόνι σας, γκρουπάρετε τις γλάστρες ώστε καθώς η υγρασία εξατμίζεται να απορροφάται από τα φύλλα των άλλων φυτών.

Μία επίσης καλή ιδέα, επιπρόσθετα στα παραπάνω, είναι να βάλετε στο κέντρο αυτού του γκρουπ μία φαρδιά λεκάνη (π.χ. ρούχων) την οποία θα γεμίσετε με νερό. 

Βάλτε μέσα στη λεκάνη την άκρη του λάστιχου ποτίσματος και αφήστε το λίγο ανοιχτό (να στάζει κι όχι να τρέχει) έτσι ώστε να αναπληρώνεται το νερό που θα εξατμίζεται από τη ζέστη. 

Για λόγους ασφαλείας, αφήστε το νερό να τρέχει μόνο αν λείψετε για λίγες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από αυτήν του αυτόματου ποτίσματος, φροντίστε να ποτίσετε πολύ καλά τα φυτά σας αμέσως πριν φύγετε.

Αν έχετε το θάρρος, ζητήστε από το γείτονα στο διπλανό μπαλκόνι να καταβρέχει τα φυτά σας κάθε φορά που ποτίζει τα δικά του. 

Αν βέβαια μπορείτε να τους αφήσετε το κλειδί σας για να ποτίζουν κανονικά τις γλάστρες σας, τόσο το καλύτερο.

Αν κάποιος τελικά αναλάβει να ποτίσει τα φυτά σας, καθορίστε του εκ των προτέρων πόσο συχνά θέλετε να το κάνει και ζητήστε του να είναι συνεπής. 

Κάντε του και κανένα τηλεφώνημα όσο θα λείπετε για να του το υπενθυμίσετε.

Είναι άσχημη έκπληξη η επιστροφή σε ένα μπαλκόνι που το αφήσατε πράσινο και το ξαναβρίσκετε ξεραμένο. 

Φροντίστε λοιπόν να βρείτε λύσεις που θα το διατηρήσουν το ίδιο όμορφο ακόμα κι όσο εσείς θα λείπετε.

Loading...
Loading...