Οι γυναίκες της Κίνας παραδοσιακά χρησιμοποιούν αυτά τα μούρα στη διατροφή τους για να διατηρήσουν το νεανικό τους σφρίγος.

Για χιλιάδες χρόνια τα μούρα αυτά έχουν θεωρηθεί εξαιρετικά αντιγηραντικά, τονωτικά της αντοχής, της πνευματικής διαύγειας και ιδανικά για τη βελτίωση των αντανακλαστικών και της απόδοσης στην εργασία, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για την καταπολέμηση του άγχους, της κόπωσης, την ενίσχυση της λίμπιντο, αλλά κυρίως για την προστατευτική επίδρασή τους στο συκώτι και τα νεφρά. Είναι ιδιαιτέρα δημοφιλή στην Ασία και σύγχρονες εκτεταμένες μελέτες διεξάγονται για τη χρήση τους στην καταπολέμηση της υπατίτιδας. Οι λιγνάνες που βρίσκονται σε αυτά τα μούρα, προστατεύουν το συκώτι, τονώνοντας τα κύτταρα που παράγουν πολλά χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Βοηθούν το σώμα να ανταποκριθεί σε στρεσογόνες καταστάσεις και λειτουργούν ως ήπιο ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό, δρουν κατά ορισμένων ψυχικών ασθενειών, προστατεύουν από παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, από καρδιαγγειακές παθήσεις,  κατά της υπότασης, της γρίπης και κατά των παρενεργειών από το αλκοόλ. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνται για την αύξηση της αντοχής του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις, την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, στην καταπολέμηση της αϋπνίας ή του ανήσυχου ύπνου, για τον επίμονο βήχα κ.α. Στην Κίνα τα αποκαλούν «τα φρούτα των πέντε γεύσεων», γιατί διατηρούν και τις πέντε γεύσεις της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής: το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το πικάντικο και το πικρό.

Loading...
Loading...